2011. augusztus 13., szombat

Hajnali agymenés ._.

Szeretem a képeket. A fekete-fehér, a színes, a nagy, a kicsi, a torz és a festett képeket. Fotókat, rajzokat és mindenféle képeket, legyen a középpontban egy félbevágott dinnye, egy nyávogó cica, vagy akár egy fa. Legyen tökéletes kompozíciójú, vagy rögtönzött pillanatkép, akkor is, ugyanis a képek beszélnek.
Ő itt a már nem is annyira bébi róka és a mamája. Szinte kiugranak a képből, és látom, hogy a gondoskodó anyuka tisztogatja csemetéjét, aki jólesően tűri azt. Látom, ahogy a fényképezőgép halk kattanására felfigyelve mindketten felkapják a fejüket, és az óvatosság kedvéért elosonnak onnan. Aztán a kép alkotója elégedetten lépdel egy pillangó irányába, hogy az legyen következő áldozata, melyet lencsevégre kap.
Valószínűleg mindenkinek feltűnt már, hogy a képen egy dinnye és apró magvai találhatók. De mi értelme ennek a képnek? Nem láttunk már elég görögdinnyét az életben? Dehogynem! De dinnyefelhőt, ami magesőt hullat, na olyat nem sokszor. És vajon hová fognak lepottyanni a fekete apróságok? Sütőtök-házikók tetejére, uborkaszelet-járdákra, vagy répakerítések oldalán csöpögnek majd végig. A paradicsomkerekű cukkiniautók meg majd szélvédőjükről törölgethetik őket, hogy lássanak továbbhaladni az úton.
Nem, ennek a képnek valóban nincs értelme, bárhogy is keresném benne. Az ilyenek egyszerűen arra jók, hogy éhes legyél, és eszedbe jusson egy érzés, vagy egy életedben történt jelenet. Ebben az esetben az, ahogy reggel, miután kimásztál a puha ágyból, majd arcmosás után utad a konyhába vezet, és a jól megszokott tea vagy kávé mellé, akkor oly' nagynak tűnő munkával, de elkészíted a reggelid is, ezzel indítva a napot. És a képet nézve eszedbe jut az az érzés, amikor beleharapsz a még kissé meleg pirítósba, vagy ahogy belekortyolsz az italodba. Ezeknek a képeknek az érzés a lényegük. Csupán fantázia kérdése, hogy ki, mit lát a mögéjük, vagy beléjük. Nem feltétlen kell elvont gondolatokkal erőlködni, elég az is, ha egy hétköznapi jelenetre asszociálsz, és máris a tiédnek érzed azt, ami előtted van.
Esetleges mellékhatások lehetnek: megkívánod a képen szereplő ételt, vagy italt (esetleg nőt, férfit xD). T-T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése